Sketchnotes

Wat?

Sketchnotes zijn visuele notities in schetsboeken gecreëerd door een mix van handschrift, tekeningen, handgeschreven typografieën, vormen, en visuele elementen zoals bogen, pijlen, kaders en lijnen. Door middel van sketchnotes tracht men de grote ideeën te vatten en visueel te maken in schema’s, talks, discussies of gebeurtenissen.

Hoe?

Sketchnotes zijn gemaakt op het moment zelf terwijl men luistert naar een presentatie, talk of discussie en worden gedeeld op sociale media of e-mail achter de sessie of het event. Achteraf worden ze gefinetuned en geëxporteerd naar definitieve files (jpeg, pdf, …).

Waarom?

Sketchnotes helpen in meerdere manieren om verbinding te maken tussen verbale en visuele concepten in de hersenen en zorgen ervoor dat men veel meer details herinnert. Mensen kunnen zich een sessie veel makkelijker herinneren met visuele hulp. Sketchnotes creëren visuele schema’s en ondersteunen sprekers. Sketchnotes worden ook vaak gebruikt als promotiemateriaal om komende events of talks aan te kondigen aan potentiële aanwezigen omdat ze eenvoudig en visueel het geheel vatten.

Organisatoren geven ook graag kopieën weg van sketchnotes als PDF-documenten of in een uitgeprinte boekje. Deze ‘after-event’-documenten werken wonderwel als offline referentie.

Graphic recording

Wat?

“Graphic recording (also referred to as reflective graphics, graphic listening, etc.) involves capturing people’s ideas and expressions—in words, images and color—as they are being spoken in the moment.”

Hoe?

Visual recordings of graphic recordings worden gemaakt op grote vellen papier met stiften in verschillende kleuren op het moment zelf terwijl men luistert naar een presentatie, talk of een discussie. De groep en de spreker zien hoe de visuele opname gemaakt wordt. Nadien wordt de schets gefinetuned op computer en geëxporteerd naar definitieve files (jpeg, pdf, …) .

Waarom?

Een groot deel van ons brein is bedoeld voor het verwerken van visuele informatie. Het merendeel van de neuronen wordt gebruikt voor ons zicht. Mensen herinneren zich zaken beter als gesproken woorden ondersteund worden door gevisualiseerde schema’s. Het maakt het hen ook makkelijker om zich te concentreren, verbanden te leggen en zaken achteraf te herinneren.

Graphic recordings zijn leuke schema’s die gebruikt worden als collectief geheugen van een sessie, talk, discussie of gebeurtenis. Ze kunnen nadien gebruikt worden tijdens netwerkmomenten van evenementen, in presentaties of verspreid worden naar de aanwezigen als souvenir.